fredag 16. august 2019

Uten mat og drikke,...


Praktisk innpakning og innbydende navn

Jeg har tenkt en stund på at det er på tide å skrive litt om mat og drikke på tur. Mye av det som vises frem av turmat, bærer preg av at det blir fokusert mer på funksjon, enn på smak og opplevelse. Det går i havregrøt, real, potetstappe og kanskje til nød bacon. Det skal være lett, kjapt, og fylle en tom mage. Ikke det at det er noe galt i å overleve på tur. Jeg overlevde feks den første kanoturen jeg hadde sammen med det som ble min kone, for over 25 år siden. Til en ukes padletur på Kornsjø, hadde vi med havregryn, spagetti, og egentlig ikke så mye mer. Vi skulle på telttur, ikke på luksusferie. Ikke hadde vi sukker, ikke ketsjup, og ikke en gang salt. Ok, rett skal være rett. Jeg klarte faktisk å lure med en pakke pølser i tillegg, selv om det holdt på å koste meg ekteskapet. Det var bare så synd at den ikke holdt til mer enn første dagen.



Så, hva lærte vi så av dette? Faktisk, en hel del. Etter denne uken, der vi, mette på usaltet spagetti, lå i teltet og drømte om pølser, karbonader, potetgull, brus og sjokolade, lærte vi oss til å, i stedet for å tenke hvor lite vi kan ta med oss på tur, tenke på hvor mye vi kan få med oss, uten at det går ut over turgleden.

Solnedgangen når du står i 1800 meters høyde på Hardangerjøkulen blir ikke noe dårligere av at du har bært med noe godt å helle i glasset


Nå er det nå en gang en del turer der en med fordel kan begrense seg litt, som feks på en skitur fra Finse og over Hardangerjøkulen. Det er feks ganske tungt å bære en six-pack de 600 høydemeterene opp fra Finse. Her er det nok på sin plass å be avholdsfolket om en aldri så liten unskyldning, for det er ikke mye som slår følelsen av å åpne en øl, når du sitter og ser ut over solnedgangen i 1800 meters høyde. Poenget er bare at den trenger absolutt ikke å være på 4.5%. Ved å ta en tur på polet, og finne et par 300ml bokser med høyest mulig alkoholprosent, sikrer du maksimal nytelse med minimalt slit.

En flaske prosecco ligger og koser seg i tangen. Ikke det at den blir så mye kaldere, når vanntemperaturen nærmer seg 20 grader, men det føles så godt å poppe den, etter å ha plukket den opp av vannet.


Der stiller turer i kajakk i en helt annen divisjon. En havkajakk ser rett og slett ut til å være bygd for å kunne kose seg maksimalt på tur. Den lange, tynne formen, gjør at det er nesten ubegrenset med lagringsplass som ikke lar seg nyttegjøre til annet enn sylinderformede gjenstander med volum på mellom 300 og 750ml. Samtidig så er ikke en fullastet kajakk noe særlig tyngre å håndtere når den først er i vannet. I dette ligger det, som du sikkert skjønner, en innrømmelse av at det kan være tungt å få kajakken opp på land, eller ut i vannet, særlig hvis du ikke finner en fin sandstrand, men det velger jeg å se bort i fra.

Dag 1 - Ferske ingredienser med kort holdbarhet

Entrecote av kalv med urtemarinerte potere, helstekt småløk, aromasopp og rød pesto

Den første dagen er uproblematisk med tanke på kjøling. Dette gjelder det naturligvis å utnytte ved å velge noe du ikke kan få til de neste dagene. Sikt deg inn på ferskvareavdelingen, og velg det du har mest lyst på. Ferskt kjøtt, fisk, kamskjell eller liknende. Her er det bare fantasien som setter grenser.


Dag 2 - Nå skal kjøleelementet til pers

Pannestekt andebryst med bredbåndspasta, løk og aromasopp

For den andre dagen, gjelder det å tenke litt lurt. Da har kjøleelementene tint, og temperaturen i kjølebagen vil være i ferd med å passere akseptabel kjøleskapstemperatur. Siden kjøleelementene har utspilt sin rolle, er det ikke noe som er bedre enn å ta dem til middag. Så når du planlegger middag for den andre dagen, tar du turen til frysedisken, og leter etter passe store og kompakte kjøttstykker. Indrefileter fra Brasil, eller andebryst fungerer bra. Kanskje du har en hjortefilet liggende i bunn av din egen fryser?

Dag 3 - Det som er igjen, og ikke lukter rart

Spagetti med bacon, løk og rød pesto

Dette er naturligvis avhengig av hvor heldig du har vært med været, men på den tredje dagen begynner det nok å bli litt sørgelig med kjøling i kjølebagen. Da gjelder det å satse på ingredienser som oppfører seg sånn noenlunde fornuftig, selv om de ikke blir oppbevart helt i henhold til gjeldende standarder. Her er gode, gamle triks, som røyk og salt, fine å ty til. Generelt, har gjerne varer med lang holdbarhet, en tendens til å tåle lagring ved for høy temperatur bedre, så her kan ting som bacon, spekepølser, spekeskinke være godt.

Dag 4 - Hvor er nærmeste butikk

Eneste grunnen til at maten fortsatt ligger i kjølebagen, er at du ikke har noe bedre sted å legge den. Smøret skvalper rundt i boksen, og den skivede osten har blitt til en svett skive. Spekepølser og smøreoster på tube gjør fortsatt jobben, selv om brødet er erstattet med knekkebrød, og du nok må begynne å ta av lageret av frysetørket mat som alltid er med på tur. Men det spørs om det ikke egentlig er på tide å finne seg en butikk, slik at du kan hoppe tilbake til dag 1, og spare tørrmaten til neste tur.

Følgende samtale er hentet fra en nylig padletur

- Hva vil du ha å drikke?
- Hva har du å by på da?
- Jo, vi har øl, rødvin, hvitvin, rosevin og gin tonic. Vi har forresten whiskey også, men det er kanskje bedre litt senere
- Det kunne kanskje vært godt med en øl først
- Ja, hva slags øl vil du ha da? Vi har pils, pale ale, red ale og stout
Det hører også med til historien at det ikke var nødvendig å reise innom systembolaget på vei hjem for å fylle opp kvoten, og at det kan være verdt å sjekke kajakken grundig for gjenglemte små sylindere før frosten får tette små sylindere til å sprekke. Og hva er i grunnen galt med å bo i telt, og være på luksusferie?

Ingen kommentarer: