søndag 30. april 2017

Vi har vært på date sammen

-Vi har vært på date sammen.

Jeg tror du sa dette til meg hver eneste gang jeg traff deg de siste årene.

-Vi har vært på date sammen.

Du lente deg mot meg, og smilte lurt, som om dette var vår lille hemmelighet. Skjønt hemmelighet, du sørget alltid for at alle rundt oss også fikk vite det.

Du holdt deg godt fast i armen min, da jeg fikk lov til å geleide deg inn på Emilies, den kvelden for sikkert 15 år siden. Du var helt over deg over alle rettene som ble presentert av vertskapet, og fortalte at det var første gang du var på på date. Det jeg ikke fortalte, var at det var første gang for meg og.

Den ene lekre retten etter den andre ble servert, og du ble stadig mer overveldet over smakene, fargene, og komposisjonene. Jeg tror du nøt å for en gangs skyld få lov til å bare bli servert.For du var alltid den som serverte. Selv fra et lite rom på internatskolen i Japan, visste jeg alltid at, i Steinanveien, der er det et kjøkken der jeg når som helst kan få kakao med tilhørende krem og prat. Sånt føles trygt.Men på date snakker man om helt andre ting enn når man sitter på fanget. Etter hovedretten bøyer du deg frem og senker stemmen slik at ingen andre skal høre deg.

– Du vet, Håvard. Disse barna mine, de er så fæle til å skulle passe på meg. Synes du ikke at jeg er gammel nok til å bestemme over meg selv nå?

Så jeg dristet meg til et forsøk på å skjenke deg den kvelden. Tenkte at det ville jo være for galt om du bare hadde ventet på at noen skulle spørre. Men der skal jeg si at du var klar, som du gjerne var når noe engasjerte deg.

– Jeg har ikke drukket en dråpe alkohol i mitt liv, og da skal jeg greie å holde meg unna så lenge jeg lever.

Det var til i dag, det. For i dag er det Jesus som rekker frem hånden sin, og leder deg inn til det mest Himmelske spisested. Jeg vet at dette er en avtale du har sett frem til lenge. Du har aldri latt en anledning til å fortelle om dette gå fra deg. Jeg tror nok at Englene på kjøkkenet, til tross for at de har hatt god tid til å forberede seg, kjenner litt på presset nå, for med deg ved bordet, tenker jeg, er kun de best godt nok. Derfor tror jeg de har vært helt nede i den innerste kjelleren og børstet støvet av en 2000år gammel flaske. Du vet den som Jesus lagde fra vann under bryllupet i Kanaan.

Og den dagen det er min tur, så håper jeg det er du som står der og byr meg armen, og himmelvant viser meg til bords og hjelper meg med å bestille det beste de har på menyen. Kjenner jeg deg rett, så har du sørget for at de har spart en flaske av den beste vinen også.

Dette er bare en historie, om hvordan jeg ble møtt av deg. Vi er 13 barnebarn og 28 oldebarn som alle har sin helt egen historie om hvordan du møtte hver og en av dem. Du hadde et stort hjerte med et eget rom til hver og en av oss, der vi fikk føle at vi ble sett.

Ingen kommentarer: